Mandala


Omdat ik veel met mandala’s werk, volgt hier eerst een uitleg over wat een mandala is.

Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent ‘ heilige cirkel’.

De cirkel is het oersymbool van het heelal en van de eenheid, want het kent geen begin of einde. En de cirkel heeft een duidelijk middelpunt, de kern die alles met elkaar verbindt en afwisselend een aantrekkende of uitstralende werking heeft.

De natuur is een groot voorbeeld voor het gebruik van de cirkelvorm, kijk maar naar de zonnebloem, dwarsdoorsnede van een stengel of het klokhuis van de appel.

Mandala’s maken is al een heel oud gebruik en in alle culturen terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de monniken in Tibet, de roosvensters in de kerken en kathedralen of het medicijnwiel van de Indianen.

Door het rondgaan in de cirkel wordt een mandala altijd mooi, in harmonie, want als je rond bent gegaan langs alle facetten van een onderwerp, maakt het dat onderwerp heel. Je hebt iets van alle kanten belicht en doorleeft en kunt nu het totaalbeeld overzien. Zo heeft een mandala een helende werking als je het maakt, er naar kijkt of op je in laat werken.

Het tekenen van mandala’s is een prettige en ontspannende bezigheid, want je maakt contact met je eigen kern en brengt harmonie en evenwicht in jezelf. Bovendien bevordert het de concentratie en wordt je creativiteit gestimuleerd.

Bovenal is het gewoon heel leuk om te doen!

> Ga naar cursus mandala tekenen

  • website-door-Yvonne-040
Copyright © Dandelion by Pexeto